MangaCZ Dnes je 24.6.2017, Registrovat...  
KlubMapa otakuRecenzeKulturaGaleriePřekladyČasté dotazyOdkazySuvenýry
Mai
Diskuse
Soutěž
Vítězný obrázek 111. kola:
Soutěľ
Momentálně neprobíhá žádný test
Anketa
Květou u vás třešně?
Zatím vůbec.
Jedině ty nejodvážnější.
Ideální čas pro hanami!
Už je po sezóně.
V okolí nemáme jedinou třešeň.

Písnička týdne
Hledani
Jak chutná Japonsko: Jakitori
06.08.2005 06:06  -  Japonsko

Š?avnaté špízy z kuřecích prsíček marinované v nasládlé omáčce se zvolna grilují nad žhavými uhlíky – jakitori se prostě nedá odolat. A tak není divu, že Japonci, zejména po náročném pracovním dni, berou restaurace a pouliční stánky s jakitori útokem. Červené lucerničky se znakem "tori" (pták) a obláčky voňavého dýmu je přitahují jako vosy. U nás si tuhle kuřecí dobrotu pravděpodobně na ulici nekoupíte, není ale důvod nezkusit si ji připravit doma – a ani nebudete potřebovat dřevěné uhlí.

Stánek s jakitoriJaponské jakitori-restaurace se specializují téměř výhradně na pokrmy na špízové jehle, nebývají to ale vždy jen kuřecí prsíčka. Na špejlích se často grilují i kuřecí stehna, játra, kůže, ale i kachna, masové knedlíčky nebo různé druhy zeleniny. Podle následujícího receptu tedy nevyrobíte zcela "tradiční" jakitori, ale poddruh, kterému se říká hasami, a kromě kuřete v něm hlavní roli hraje ještě paprika a pórek.
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 pórek
  • 2 zelené papriky - kapie
  • olej
  • pepř
na omáčku:
  • 2 pol. lžíce cukru
  • 4 pol. lžíce mirinu
  • 4 pol. lžíce saké
  • 100 ml sójové omáčky
JakitoriKuřecí maso nakrájíme na asi 2 cm velké kostky, pórek a papriku na podobně velké kousky. Napichujeme je střídavě na bambusové jehly a pečeme v rozpáleném oleji. Když jsou špízy téměř hotové, vyjmeme je, vylijeme z pánve přebytečný olej a vlijeme omáčku. Vrátíme jehly do pánve a dusíme, dokud nejsou omáčkou zcela obalené. Hotové jakitori by mělo mít tmavě hnědou, ale nikoli černou barvu. Před podáváním okořeníme čerstvě mletým pepřem. Pak už zbývá jen popřát dobrou chu? a nezapomeňte – upracovaní Japonci své podvečerní jakitori hojně zapíjejí pivem.

Aktuality
18.03.2014
Píšete haiku? Pak právě vám je určen projekt Sto haiku od sta autorů.

16.03.2014
Do 25.3. můžete v pasáži Paláce Koruna na Václavském náměstí v Praze navštívit výstavu Život po japonském zamětřesení a tsunami.

20.02.2014
Případní zájemci ještě mohou v sobotu 22.2. stihnout přednášku Anny Křivánkové "Manga a anime - nerozluční přátelé?".

08.02.2014
Webzine Vlčí bouda se v průběhu února zaměřuje na vše související se Zemí vycházejícího slunce (tedy třeba i na mangu).

03.02.2014
Od února pro vás Česko-japonská společnost otvírá zcela nové přednáškové cykly.

29.01.2014
Ve středu 5.2. se v Japonském informačním a kulturním centru Velvyslanectví Japonska v ČR (Hellichova 1, Praha 1) koná od 18:00 přednáška prof. Yasudy o zvládání fukušimské jaderné katastrofy.

21.01.2014
Ve středu 22.1. začíná v paláci Lucerna 7. ročník Festivalu japonského filmu a kultury Eigasai.

23.12.2013
Přivábit si symbolicky štěstí, lásku a další dobré věci pro rok 2014 můžete v sobotu 4. ledna v ČJS. Vlastnoručně si kaligraficky napíšete blahodárná přání kakizome.

      

RSS
redakce@manga.cz

Mangaichi © 2001-2011
Creative Commons License
Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko.