MangaCZ Dnes je 20.1.2018, Registrovat...  
KlubMapa otakuRecenzeKulturaGaleriePřekladyČasté dotazyOdkazySuvenýry
Mai
Diskuse
Soutěž
Vítězný obrázek 111. kola:
Soutěľ
Momentálně neprobíhá žádný test
Anketa
Květou u vás třešně?
Zatím vůbec.
Jedině ty nejodvážnější.
Ideální čas pro hanami!
Už je po sezóně.
V okolí nemáme jedinou třešeň.

Písnička týdne
Hledani
Jak chutná Japonsko: Terijaki
15.10.2004 06:35  -  Japonsko

K terijaki asi není třeba nic dodávat. Dušení v omáčce terijaki je jednou z nejoblíbenějších úprav masa. Zejména Evropané a Američané, kteří nemohou najít cestu k Japonské kuchyni přes spoustu ryb a mořských plodů, bývají tímto pokrmem nadšeni - lépe vyhovuje našim neasijským chu?ovým buňkám. Jako terijaki se dá připravit vepřové i kuřecí maso, náš recept využívá vykostěná kuřecí stehýnka.

  • 400 g vykostěných kuřecích stehen (i s kůží)
  • 3 pol. lžíce mirinu
  • 1 pol. lžíce cukru
  • 4 pol. lžíce sójové omáčky
Kuřecí terijakiKůži na vykostěných kuřecích stehnech několikrát propíchněte vidličkou. Maso pak vložte do pánve na rozpálený olej kůží dolů, a až po jedné straně zezlátne, obra?te je. Celé pečení by mělo trvat jen asi 5-6 minut. Pak maso vyjměte na ubrousek, vytřete z pánve všechen olej a vlijte smíchané přísady na omáčku terijaki: mirin, cukr a sójovou omáčku. Maso vložte do omáčky a asi 7-8 minut pod pokličkou duste. Během dušení dvakrát nebo třikrát obra?te, aby maso rovnoměrně přijalo chu? omáčky. Pak vyjměte a nechte okapat. Před podáváním nakrájejte na asi 1 cm široká sousta. Terijaki chutná výborně teplé i studené, můžete jím tedy obohatit svoje obentó.
V dnešní době již není problém sehnat u nás japonské víno mirin. Jedná se o víno na vaření, k pití se nehodí, protože jeho chu? je skutečně nevalná. Pokud však chcete zkusit třeba jen jeden z japonských receptů a nechcete investovat do celé láhve mirinu, existuje jednoduchá náhrada. Připravte si
  • 4 pol. lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce saké
  • 2 lžíce cukru
Terijaki obentó připravené v restauraci Miyabia vše dobře promíchejte. Sójová omáčka a cukr se v každé domácnosti najde, se saké to bývá horší. Tedy - pokud už do láhve saké investujete, nemusíte ho používat pouze na vaření. Tento zajímavý rýžový alkohol je v Japonsku velmi populární, i když jeho chu? je pro nás středoevropany přinejmenším zvláštní. Chcete-li se vyhnout i koupi saké, dá se nahradit suchým bílým vínem nebo suchým vermutem. A pokud se chcete vyhnout přípravě omáčky terijaki jako takové, můžete ji v některých obchodech koupit hotovou.
Recept podle paní Hority a paní Nakaniši.

Aktuality
18.03.2014
Píšete haiku? Pak právě vám je určen projekt Sto haiku od sta autorů.

16.03.2014
Do 25.3. můžete v pasáži Paláce Koruna na Václavském náměstí v Praze navštívit výstavu Život po japonském zamětřesení a tsunami.

20.02.2014
Případní zájemci ještě mohou v sobotu 22.2. stihnout přednášku Anny Křivánkové "Manga a anime - nerozluční přátelé?".

08.02.2014
Webzine Vlčí bouda se v průběhu února zaměřuje na vše související se Zemí vycházejícího slunce (tedy třeba i na mangu).

03.02.2014
Od února pro vás Česko-japonská společnost otvírá zcela nové přednáškové cykly.

29.01.2014
Ve středu 5.2. se v Japonském informačním a kulturním centru Velvyslanectví Japonska v ČR (Hellichova 1, Praha 1) koná od 18:00 přednáška prof. Yasudy o zvládání fukušimské jaderné katastrofy.

21.01.2014
Ve středu 22.1. začíná v paláci Lucerna 7. ročník Festivalu japonského filmu a kultury Eigasai.

23.12.2013
Přivábit si symbolicky štěstí, lásku a další dobré věci pro rok 2014 můžete v sobotu 4. ledna v ČJS. Vlastnoručně si kaligraficky napíšete blahodárná přání kakizome.

      

RSS
redakce@manga.cz

Mangaichi © 2001-2011
Creative Commons License
Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko.