MangaCZ Dnes je 21.1.2018, Registrovat...  
KlubMapa otakuRecenzeKulturaGaleriePřekladyČasté dotazyOdkazySuvenýry
Mai
Diskuse
Soutěž
Vítězný obrázek 111. kola:
Soutěľ
Momentálně neprobíhá žádný test
Anketa
Květou u vás třešně?
Zatím vůbec.
Jedině ty nejodvážnější.
Ideální čas pro hanami!
Už je po sezóně.
V okolí nemáme jedinou třešeň.

Písnička týdne
Hledani
Žebříček nejlepších...
Starší testy...
I japonský hlad je nejlepší kuchař

Italové jedí pizzu, Američané steaky, Němci ovarové koleno, my jsme Vídeňákům znárodnili řízek. A Japonci? To ví přece každý...
1. Suši je snad nejznámější japonskou pochoutkou. Bez které suroviny je rozhodně nepřipravíte?
ryba
zelenina
rýže
řasa nori
2. Ukyo Kuonji se proslavila přípravou jednoho z tradičních japonských pokrmů. Kterého?
okonomijaki
tempura
suši
sukijaki

3. Tenké pšeničné nudle v kombinaci s vývarem a zeleninou nebo masem považujeme my Evropané spíše za polévku, v Japonsku jsou ale hlavním jídlem, velice populárním i ve své instantní formě. Jedná se o jídlo zvané
soba
jakisoba
ramen
udon

4. Stejně jako u nás se na Vánoce čekárny pohotovostních služeb v nemocnicích plní nešťastníky s kapří kostí v krku, v Japonsku podobná kalamita nastává na Nový rok. Kterou sladkost je třeba vinit z mnoha smrtí udušením?
moči
kinči
liči
saké
5. Pouze sójové boby, vodu a koagulant nigari bude spolu se spoustou trpělivosti potřebovat hospodyňka, aby připravila chutnou a výživnou surovinu, často používanou v japonské kuchyni. Jedná se o
wasabi
weisu
gari
tofu
6. S takovým obědem jde člověku práce hned líp od ruky. V Japonsku má příprava obědů do krabice dlouhou tradici a říká se jim
onigiri
ohaši
obentó
okusan

7. Vývar daši, jedna ze základních surovin japonské kuchyně, se dá připravit několika způsoby. Většina japonských hospodyněk však přísahá na vývar z kacuobuši, neboli
z hnědé chaluhy
ze sardinek
z hovězího
ze sušeného tuňáka
8. Vypěstovat tuhle rostlinku trvá dva roky. V japonské kuchyni se používá její kořen (není nejlevnější), vyrábí se z něj pasta svěže zelené barvy a nesmí chybět jako pochutina k suši. Říká se jí
wasabi
gari
šoju
gohan

9. Celý západní svět zná Japonce jako "ty, co jedí syrové ryby". Žádný Japonec rozhodně nespořádá kapra i s ocasem, ale syrová ryba se v japonských jídlech často vyskytuje, ať už samotná v plátcích (sašimi) nebo jako součást suši. Jednou z nejoblíbenějších je mořská ryba "sake" čili česky
losos
makrela
tuňák
platýz
10. A na závěr si popřejeme dobrou chuť. Japonci tohle sousloví nepřekládají, ale před jídlem používají jinou frázi. Jakou?
Arigató!
Daidžóbu!
Baka, baka!
Itadakimasu!
Aktuality
18.03.2014
Píšete haiku? Pak právě vám je určen projekt Sto haiku od sta autorů.

16.03.2014
Do 25.3. můžete v pasáži Paláce Koruna na Václavském náměstí v Praze navštívit výstavu Život po japonském zamětřesení a tsunami.

20.02.2014
Případní zájemci ještě mohou v sobotu 22.2. stihnout přednášku Anny Křivánkové "Manga a anime - nerozluční přátelé?".

08.02.2014
Webzine Vlčí bouda se v průběhu února zaměřuje na vše související se Zemí vycházejícího slunce (tedy třeba i na mangu).

03.02.2014
Od února pro vás Česko-japonská společnost otvírá zcela nové přednáškové cykly.

29.01.2014
Ve středu 5.2. se v Japonském informačním a kulturním centru Velvyslanectví Japonska v ČR (Hellichova 1, Praha 1) koná od 18:00 přednáška prof. Yasudy o zvládání fukušimské jaderné katastrofy.

21.01.2014
Ve středu 22.1. začíná v paláci Lucerna 7. ročník Festivalu japonského filmu a kultury Eigasai.

23.12.2013
Přivábit si symbolicky štěstí, lásku a další dobré věci pro rok 2014 můžete v sobotu 4. ledna v ČJS. Vlastnoručně si kaligraficky napíšete blahodárná přání kakizome.

      

RSS
redakce@manga.cz

Mangaichi © 2001-2011
Creative Commons License
Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko.